ribera del duero spaanse wijnstreek

In het hart van Noord-Spanje ligt de wijnstreek Ribera del Duero, een wijnbouwgebied dat ongeveer 20.000 hectare aan grond beslaat. Het ligt helemaal in het binnenland van Spanje tussen twee gebergtes in. De wijngaarden liggen op circa 750 meter boven de zeespiegel. Allerlei factoren die zorgen voor een behoorlijk extreem klimaat met koude winters en droge, hete zomers. De temperaturen wisselen van -18˚C in de winter tot wel 40˚C in de zomer. Hierdoor ontwikkelen de druiven complexe aroma’s en behouden ze hun zuurgraad. Diverse elementen die aan de basis liggen voor bijzondere en exclusieve wijnen.

fervera ribera del duero

eeuwenoude historie in wijnbouw

In het gebied werd onder Romeinse overheersing, meer dan 2000 jaar geleden, al wijn geproduceerd. De wijnbouw zoals we die nu kennen, is waarschijnlijk in de twaalfde eeuw in de regio Ribera del Duero aangekomen vanuit Frankrijk met Benedictijnse monniken. 

 

Het gebied ligt op het uitgestrekte, verhoogde noordelijke plateau van het Iberisch schiereiland. Het beslaat de zuidelijke vlaktes van de provincie Burgos, strekt zich westwaarts uit tot in Valladolid en omvat respectievelijk delen van de provincies Segovia en Soria in het zuiden en oosten. Zoals de naam al doet vermoeden, volgt de regio de loop van de rivier de Duero voor ongeveer 115 km stroomopwaarts van Valladolid en is ongeveer 35 km op zijn breedst. De regio is gelegen rond de jongere delen van de rivier, die later door de nabijgelegen Toro- en Rueda-regio’s stroomt voordat ze de beroemde Portugese teeltgebieden Douro en Porto doorkruist, waar het uitmondt in de Atlantische Oceaan.

druivensoorten

De wijnen die in de Ribera del Duero worden geproduceerd zijn zo goed als allemaal afkomstig van rode druiven. Daarvan is het overgrote deel afkomstig van de druivensoort Tinto Fino. Dat is een dominante rode variëteit in de noordelijke helft van Spanje. Vaak wordt deze soort aangevuld met Cabernet Sauvignon, Malbec en Merlot.